West Coast Swing

Lisätietoja

Laajemman west coast swing -kysymys- ja vastauspalstan löydät esimerkiksi Tessa Cunninghamin (CAN) ylläpitämältä sivustolta:
http://www.canadianswingchampions.com/the-ultimate-rookie-faq-bank/

Pukeutuminen

K: Millaisissa varusteissa west coast swingiä tanssitaan?
V: Tanssin aloittamiseen et tarvitse erityisvarusteita. Villapaitaa kevyempi paita toimii paremmin lajissa kuin lajissa. Miesten kengiksi voimme suositella kapeita ja kevyitä arki- tai tanssikenkiä, joissa on joustava ja ennemmin liukas kuin pitävä pohjamateriaali. Naisten kengissä pätee samat suositukset kuin miehillä. Kenkien olisi hyvä pysyä mukana vauhdissa, joten esimerkiksi sandaalit ja stilettokorot eivät välttämättä ole parhaat vaihtoehdot tanssilattialle, vaikka pieni 1-2 sentin korko onkin naisten kengissä melko tyypillinen.

Esimerkkejä west coast swing -tanssijoiden kengistä:
Naiset: http://www.seksidancewear.com/wcs/cuban-heels/ladies-wcs/cat_15.html ja https://www.swaydshoes.com/
Miehet: http://www.seksidancewear.com/wcs/cuban-heels/mens-wcs/cat_14.html

Musiikki

West coast swinginä voit tanssia hyvin erilaisiin musiikkityyleihin. 2010-luvulla tanssissa käytetään runsaasti vallitsevan nykymusiikin tarjontaa.

Laajenna omaa west coast swing -musiikkitietouttasi tutustumalla esimerkiksi näihin www-sivuihin:

http://www.globalswingdjs.com/top-songs.html

http://www.usaswingnet.com/top_dj_tunes.htm

http://www.streetswing.com/music_archive/1modern_west_coast_swing_music1.htm

Tai googlaa: west coast swing music.

Myös Spotifysta löytyy westie-innokkaiden koostamia julkisia soittolistoja.

Musiikin nopeudet voidaan laskea tahdeissa (Suomessa paljon käytetty) tai iskuissa (beats per minute, BPM, ulkomailla käytetty). Sosiaalitanssinopeutena parhaiten toimivat nopeudet 22-30 tahtia minuutissa (noin 88-120 BPM). Nopeuslaskimia löydät myös internetistä, esim. Google, hakusanoilla beats per minute counter (tai calculator).

Miten aloitan?

Aloita tutustuminen west coast swingiin esimerkiksi osallistumalla Intro-iltaan, WCS101-päivään tai Beginners-kurssille. Osallistuaksesi näille alkeiskursseille sinun ei tarvitse osata west coast swingiä, sillä liikkeelle lähdetään aina alkeista.

K: Miksi Rytmipolun Project Swing Finland Intro-tunnit ovat maksuttomia?
V: Rytmipolku järjestää ajoittain kalifornialaisidean mukaisesti täysin maksuttomia Intro- eli tutustumistunteja. Rytmipolun tuntien vetäjät ovat tanssille sydämensä menettäneitä pitkän linjan harrastajia. He tahtovat tarjota mahdollisimman monelle tilaisuuden kokeilla tanssia harrastuksena, koska ovat itse saaneet tanssista paljon sisältöä omaan elämäänsä. Varsinaisista alkeiskursseista peritään pieni nimellinen maksu tilavuokrien kattamiseksi. Rytmipolkulaiset vetävät näilläkin kursseilla tunteja talkoovoimin ilman rahallista korvausta. Illoista tiedotetaan etukäteen Rytmipolun www-sivuilla.

Bileissä

K: En päässyt tanssi-illan aikana tanssimaan kuin muutaman kerran. Mikä avuksi?
V: Rock’n’swing-tansseille tyypillisesti tanssi-illoissa on voimassa tasa-arvoinen sekahaku: sekä miehet että naiset voivat pyytää toista tanssimaan. Tanssialueella tanssihausta kieltäytyminen on epätyypillistä. Tapana on tanssia parin kanssa yksi, parhaillaan soiva kappale, mutta myös useamman perättäisen kappaleen tanssiminen saman parin kanssa on totta kai mahdollista. Sosiaalitanssi-illassa tavoitteena on kuitenkin tanssia mahdollisimman monen uuden ja vanhan tuttavuuden kanssa, ja rajallisen aikamäärän vuoksi yksi kappale on hyvä ohjenuora. Illan aikana voi hakea samaa paria useamman kerran. Rohkeasti siis vain itse hakemaan!

Osallistuminen viikonlopputapahtumiin

K: Olen pariton seuraaja, mutta tahtoisin silti osallistua viikonlopputapahtumiin. Miksi tapahtumissa on ilmoittautuminen parin kanssa, ja onko ilman paria ilmoittautuvien mitenkään mahdollista päästä mukaan?
V: Tapahtumiimme voit ilmoittautua ilman paria. Tahdomme mahdollistaa kaikkien tanssijoiden osallistumisen sekä viikkotunneille että viikonlopputapahtumiin. Parin kanssa ilmoittautuvat pääsevät esim. workshopeihin suoraan sisään, koska tämä ei epätasapainota viejä-seuraaja-jakaumaa. Tavoitteemme on, että kaikki pääsevät tunneilla tanssimaan tasapuolisesti, eikä hengähdystaukoja ole kuin siellä täällä. Jos sinulla ei juuri nyt ole paria kenen kanssa ilmoittautua, varmista että ilmoittaudut mukaan tapahtumaan heti ilmoittautumisen auetessa. Näin moninkertaistat mahdollisuutesi päästä sisään, kun viejä-seuraaja-suhde tasoittuu tai tapahtumaan ilmoittautuu parittomia viejiä. Älä suotta jää harmittelemaan omaa parittomuuttasi, vaan ryhdy toimeen!

K: Miten parittomien seuraajien jono toimii?
V: Pyrimme tasapainoiseen viejä-seuraaja-suhteeseen, joka on pääsääntöisesti noin 5:6, eli kuusi seuraajaa viittä viejää kohti. Parittomia seuraajia vahvistetaan jonosta ilmoittautumisjärjestyksessä sitä mukaa kun parittomia viejiä ilmoittautuu kyseiselle tasolle tai kun pareja ilmoittautuu kyseiselle tasolle. Parien ilmoittautumisen myötä jokaista viittä paria kohti vahvistetaan lisäksi yksi seuraaja jonosta (mainitussa suhteessa 5:6).

Uusimmat tapahtumat

Viikoittain

Tapahtumat

Ajankohtaista